Analýza vybraných kandidátních lokusů ovlivňujících užitkové vlastnosti a zdraví zvířat - Čunátová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce byla analýza polymorfismu v pozici -371bp (vzhledem k ATG start kodonu) genu MSTN, SNP v poloze 1948 bp genu MYF5 a vliv těchto polymorfismů na křehkost, vaznost, hodnotu pH a barvu masa. K analýze bylo využito 241 vzorků masa býků českého strakatého skotu. Genotypizace genů MSTN a MYF5 byla provedena metodou PCR-RFLP. Pro detekování polymorfismů byly použity restrikční endonukleázy DraI (pro gen MSTN) a TaqI (pro gen MYF5). Ze stanovených genotypů byly vypočteny jejich frekvence a frekvence alel. U genu MSTN byla frekvence genotypů AA=0,729, AB=0,258, BB=0,013 a frekvence alel A=0,858, B=0,142, pro gen MYF5 pak byla AA=0,181, AB=0,542, BB=0,278 a frekvence alel A=0,452 a B=0,548. Pomocí statistické analýzy byl zjištěn vliv (na hladině významnosti P > 0,05) genotypů genu MYF5 na vaznost, hodnotu pH a barvu masa.
The analysis of chosen candidate loci influencing commercial properties and animal health
Keywords: kandidátní gen; genotyp; genetický polymorfismus; myostatin; MYF5; candidate gene; genotype; genetic polymorphism; myostatin; MYF5