Detekce patogenů zemědělských plodin pomocí metagenomické analýzy - Kolářová, Johana (Jihočeská univerzita, 2020)
V rámci této práce byly pomocí sekvenační analýzy genů pro rRNA identifikovány mikroorganismy osidlující osivo pšenice seté (Triticum aestivum L.) a řepky olejné (Brassica napus L.). Bakterie byly identifikovány dle sekvence části genu pro 16S rRNA a houby dle sekvence části genu pro 28S rRNA. Následně byl posuzován vliv ošetření osiva nízkoteplotním plazmatem na životaschopnost detekovaných mikroorganismů.
Detection of crop pathogens by metagenomic analysis
Keywords: nízkoteplotní plazma; metagenomická analýza; gen kódující 16S rRNA; gen kódující 28S rRNA; fytopatogeny; eliminace mikroorganismů; low-temperature plasma; metagenomic analysis; gene encoding 16S rRNA; gene encoding 28S rRNA; phytopathogens; elimination of microorganisms