Zpracování studie revitalizace malého vodního toku - Kahuda, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá navracením upravených koryt drobných vodních toků do přirozeného stavu - revitalizacemi. V teoretické části bude vysvětlena obecná úloha revitalizací vodních toků a vodního prostředí, včetně jejich vývoje, historie a uplatnění v praxi. V praktické části byl vytvořen vlastní projekt revitalizace upraveného koryta vodního toku ve stupni studie, kdy pro tuto práci byl zvolen úsek drobného vodního toku Žďárský potok v katastrálním území Žďár u Kaplice. Práce mapuje jednotlivé části vodního toku a jeho povodí s ohledem na hydrologické a geografické podmínky a navrhuje technické řešení místní revitalizace upraveného úseku vodního toku včetně podpory přirozených faktorů, zlepšení ekologicko-morfologického stavu, migrační prostupnosti a dalších vazeb na okolí vodního toku.
Processing of a revitalization study of a small watercourse
Keywords: Revitalizace; renaturace; vodní tok; vodní dílo; eroze; půda; humus; odvodnění; retence.; Revitalisation; renaturation; watercourse; hydraulic structure; erosion; soil; leaf mould; drainage; retention.