Možnosti využití potravních doplňků v prevenci a péči o zdraví telat - Pániková, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Základem úspěšného chovu je nejen péče o březí matky, ale i dostatečná péče o narozená telata. Během několika let je této oblasti věnována velká pozornost, protože zajištěním kvalitních podmínek dosáhneme vyšších hospodářských výnosů a menších ztrát na masné a mléčné užitkovosti. Proto jsme zkoumali vliv podávání krmných doplňků (Lactovita, Biopolym, Homeopatika) na stabilitu hematologických a biochemických parametrů a celkový pozitivní vliv na hmotnostní přírůstky a množství mikroorganismů u novorozených telat. Cílem práce je zhodnotit vliv na četnost výskytu průjmů, ovlivnění mikrobiální aktivity a posouzení vybraných hematologických a biochemických parametrů v krvi telat. Ve vybraném podniku byly vytvořeny 3 pokusné a 1 kontrolní skupina po deseti telatech, která byla sledována od 1. do 4. týdne věku. Pokusným skupinám byla upravena krmná dávka a podávána po dobu 4 týdnů. Pokusná skupina Homeopatika dostávala orálně k mlezivu 5 ml Homeopatického preparátu PVB, skupina Biopolym dostávala orálně k mlezivu 5 ml prebiotického preparátu Biopolym a skupina Lactovita dostávala jednu tabletu do mleziva. V prvních dnech po narození byla telatům odebrána krev a proveden mikrobiální stěr. Druhý porovnávací odběr byl proveden ve 4. týdnu věku od narození. Po narození byla telata zvážena v každém týdnu. Data byla graficky a tabulkově zpracována a následně statisticky vyhodnocena. Ze získaných výsledků byl vyhodnocen vliv krmných doplňků na hmotnostní přírůstky a četnost průjmových onemocnění. Většina z hematologických a biochemických parametrů měla přibližně stejné hodnoty s interpretovanými referencemi. Nebyl zjištěn žádný extrémní výkyv v některém ze sledovaných parametrů. Dále nebyl zjištěn průkazný vliv na naměřené hodnoty hematologických a biochemických parametrů v krvi telat. Pouze u zinku byla prokázána statistická průkaznost mezi skupinami Homeopatika, Biopolym, Lactovita a kontrola s hodnotou p=0,0012. Změny mezi skupinami byly zaznamenány u sledovaného hematokritu, celkové bílkoviny, cholesterolu, zinku a mědi. U sledovaných parametrů hemoglobin, erytrocyty, leukocyty, glykémie, močovina, LF, GMT, fosfor, vápník a hořčík nedošlo k výraznějším rozdílům mezi skupinami s podávanými preparáty a skupinou kontrolní. Dále nebyl zjištěn průkazný vliv na složení mikroorganismů u skupin s podávanými preparáty a skupinou kontrolní. Také byl zaznamenán vliv podávaných preparátů na hmotnostní přírůstky u sledovaných skupin oproti skupině kontrolní. Z dosažených výsledků jsou patrné pozitivní trendy, které by měly být předmětem dalšího zkoumání při zvýšení celkového počtu telat v pokusných i kontrolní skupině.
Possibilities of use of food supplements in prevention and health care calves
Keywords: Telata; krev; probiotika; prebiotika; homeopatika; Blood; calves; homeopathics; prebiotics; probiotics