Vnější a vnitřní kontaminace radioaktivními látkami (výukový program) - Kučerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá vytvořením kompletního výukového programu zaměřeného na vnitřní a vnější kontaminaci radioaktivními látkami. Výukový program se skládá z několika kapitol přibližujících danou problematiku studentovi. V první části práce jsou objasněna některá základní fakta týkající se ionizujícího záření, radioaktivity a veličin charakterizujících tyto jevy. Dále jsou v práci přiblíženy účinky ionizujícícho záření na lidský organismus. Ve třetí části jsou popsány všechny zdroje a způsoby vedoucí ke kontaminaci radioaktivními látkami a historicky významné radiační události. Dále je pozornost věnována i jednotlivým radionuklidům a jejich chování v organismu. Kapitoly vnitřní a vnější kontaminace se věnují problematice a charakteru těchto druhů kontaminace, ochraně před jednotlivými druhy kontaminací a následným opatřením při jejích vzniku. Výsledkem je výukový program v e-learningovém prostředí Moodle, který bude sloužit jako učební pomůcka pro studenty oboru radiologický asistent a Ochrana obyvatelstva na ZSF JCU a současně pro jejich lepší orientaci v této oblasti, a to zejména lepší dostupností zpracovaného výukového materiálu.
External and internal contamination by radioactive substances (tutorial)
Keywords: dekontaminace; radioaktivní látky; vnější kontaminace; vnitřní kontaminace; zdroje kontaminace; decontamination; radioactive substances; external contamination; internal contamination; sources of contamination