Tvorba výnosu pšenice dvouzrnky v ekologickém zemědělství - Jůza, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
V diplomové práci je zpracována problematika možnosti využití a pěstování pšenice dvouzrnky a její vhodnost při pěstování v ekologickém zemědělství. Dále je řešena tvorba výnosu pšenice dvouzrnky právě v podmínkách ekologického zemědělství. Také bylo řešeno zpracování přehledu variet a odrůd pšenice dvouzrnky v rámci celé Evropy. V této práci jsou také shrnuty získané praktické poznatky z polních pokusů, které byly prováděny s genetickými zdroji pšenice v podmínkách ekologického hospodaření na stanovišti v Českých Budějovicích v areálu Jihočeské univerzity. Všechny odrůdy použité v pokusu pocházely z Genové banky při VÚRV v Praze-Ruzyni. V experimentech byly použity odrůdy pšenice dvouzrnky a pšenice seté.
Yeald formation of emmer in organic farming
Keywords: ekologické zemědělství; pšenice dvouzrnka; genové zdroje; organic farming; emmer; genetic resources