Problematika připravenosti vybraných složek zdravotnického systému Jihočeského kraje se zaměřením na řešení mimořádné situace v důsledku výskytu vysoce nebezpečných nákaz - Jeřábková, Olga (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce je souhrnem důležitých informací, které souvisejí s problematikou nebezpečných biologických agens. Zpracovaná problematika se týká připravenosti vybraných složek zdravotnického systému Jihočeského kraje při řešení mimořádné situace v důsledku podezření na výskyt vysoce nebezpečné nákazy, ke kterému může dojít z několika možných příčin. Nejpravděpodobnější možnost výskytu vysoce nebezpečné nákazy se jeví její zavlečení formou importu do České republiky. V rámci Jihočeského kraje je ustavena tzv. Výjezdní skupina pro řešení této mimořádné situace výskytu vysoce nebezpečné nákazy. Členy uvedené výjezdní skupiny jsou zástupci KHS Jč. kraje (epidemiolog KHS - vedoucí skupiny), Nemocnice Č. Budějovice, a.s. (infektolog) a záložní posádka RLP z územního střediska Č. Budějovice ZZS Jč. kraje. Díky součinnosti příslušných institucí v rámci Jihočeského kraje je nastaven jednotný postup pro řešení předmětné situace. Dosavadní systém je funkční, ale i přesto jsou zde některé disproporce, které byly zjištěny v rámci analýzy praktických nácviků řešení uvedené mimořádné situace. Tato práce předkládá návrhy možných řešení pro další zdokonalení uplatňovaného systému řešení mimořádné situace výskytu vysoce nebezpečných nákaz v Jč. kraji.
Problems in the preparation of selected branches of the health care system in Southern Bohemia in the case of a highly contagious disease with possible solution scenarios
Keywords: Připravenost Vyrozumění Komunikační infrastruktura Vysoce nebezpečná nákaza Výjezdní skupina Ochranné prostředky Součinnost; Readiness Notification Communication infrastructure Highly contagious disease Emergency team Means of protection Co-operation