Sportovní novinář a jeho společenská úloha: srovnávací analýza - Mls, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce se zabývá experty poněkud opomíjenou částí české mediální sféry - sportovní žurnalistikou. Práce je zaměřena na konkrétní sportovní novináře (bez ohledu na jejich odborné zaměření) a jejich společenskou úlohu. I přesto, že je tento text spíše sociologického charakteru, jeho cílem je postihnout proměnu sportovní žurnalistiky od osvětově-propagační funkce definované politickými poměry před rokem 1989 po součást komerčně a oddechově orientované role v současnosti. Práce zároveň zohledňuje roli médií jako součást mimoškolní výchovy. Autor podává analýzu role sportovních žurnalistů v období před rokem 1989 a v současnosti: zjišťuje, že změn zůstala ušetřena jen samotná podstata práce sportovního žurnalisty. Na základě vlastního kvalitativního výzkumu, v práci zastoupeného formou dvoustránkového dotazníku, autor dále srovnává pracovní podmínky a návyky a také profesní názory pěti vybraných regionálních sportovních novinářů. Práce rovněž předkládá profesní portréty respondentů výzkumu, zpracované na základě jejich odpovědí na otázky v dotazníku, které se autor pokusil interpretovat formou komentářů a hledat mezi nimi souvislosti. Zjištěné výsledky byly následně formou srovnávací (komparativní) analýzy shrnuty do návrhu typologie sportovních novinářů, která obsahuje pět originálních typů sportovních novinářů. Jednotlivé typy byly charakterizovány z několika hledisek a ke každému typu byl přiřazen jeden respondent našeho výzkumu jako jeho konkrétní představitel. Na závěr je rovněž nabídnuto kritické zhodnocení návrhu typologie a možné varianty doplnění či rozšíření práce.
The sports journalist and his social role: comparative perspective
Keywords: sportovní žurnalistika; sportovní novinář; média; toy department; sports journalism; sports journalist; media; toy department