Frustrace, gener a naděje v dílech Edny O'Brien a Margaret Atwood - Rabová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce nesoucí název Frustrace, deprese a naděje v dílech Edny O'Brien a Margaret Atwoodové se primárně zabývá analýzou vybraných děl, The Country Girls, Mother Ireland, The Edible Woman. Sekundárně práce zkoumá feminismus, kde vysvětluje klíčové pojmy, a s ním související dobové myšlenky. Teoretická část pojednává o sociokulturních vlivech a odlišné historii ve dvou anglicky mluvících zemích, Irsku a Kanadě. Z obou těchto zemí nelze opomenout ani významné předchůdce, kteří utvářeli charakter národní literatury a identity. Diplomová práce je založená na analýze hlavních protagonistů, ženských a mužských literárních hrdinů. Práce shrnuje podobnosti a odlišnosti, jak samotných spisovatelek, tak i hlavních hrdinek. Hledá důvody, které jednotlivým postavám způsobují pocity deprese a frustrace, ale také ty, jež mohou nalézt naději.
Edna O'Brien, Margaret Atwood: Frustration, Gender and Hope in Their Works
Keywords: Edan O'Brien; Margaret Atwood; irská a kanadská literatura a historie; feminismus; gender a identita; Edna O'Brien; Margaret Atwood; Irish and Canadian literature and history; feminism; gender and identity