Hnízdní biologie plameňáka růžového (Phoenicopterus ruber) v zoo Ohrada - Šenkýřová, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Plameňáci patřící do čeledi Phoenicopteridae se vyskytují od Indie, přes jižní Evropu až po jižní Afriku, na západní polokouli pokrývají plameňáci Karibik a jižní polovinu Jižní Ameriky. Tvoří především monogamní páry a jejich hnízdění je vysoce synchronizované. Snášejí obvykle jedno vejce, i když jsou záznamy i o dvouvaječných snůškách. Inkubační doba plameňáka růžového (Phoenicopterus ruber) se pohybuje v rozmezí 26-32 dní. Diplomová práce byla provedena v Zoo Ohrada Hluboká nad Vltavou, kde bylo hlavním předmětem pozorování hnízdního chování u jedinců chovaného druhu plameňáka růžového starosvětského (Phoenicopterus ruber roseus). Byla použita metoda přímého pozorování, doplněna o poznámky ošetřovatele. Ptáci byli rozeznáváni podle barevných kroužků s třípísmenným kódem. Hlavními cíli bylo vyhodnocení hnízdních aktivit, které byly srovnávány v různých obdobích, mezi samci a samicemi i mezi jednotlivci. Dalším cílem bylo vyhodnotit parametry chovu, které zlepšují odchov. Bylo zjištěno, že hnízdní aktivity se lišili jak mezi jednotlivci, tak i mezi páry i mezi pohlavím jedinců. Projev hnízdních aktivit rovněž závisel na situaci, ve které se jedinci nacházeli, zda měli prázdné hnízdo, vejce nebo mládě, nebo zda vejce zaniklo a bylo třeba naklást nové. Dále bylo zjištěno, že hnízdní aktivity jedinců se mění v závislosti na období. Při snášení vajec a líhnutí mláďat dochází k vysoké synchronizaci. Pozorovaní jedinci se průměrně věnovali více nehnízdním aktivitám.
Nesting biology of the Pink Flamingo (Phoenicopterus ruber) in the zoo Ohrada
Keywords: Phoenicopteridae; hnízdní chování; parametry chovu; hnízdní aktivity; synchronizace; snůška; Phoenicopteridae; nesting behavior; parameters of breeding; nesting activity; synchronization