Infekční a neinfekční příčiny průjmů telat v období mléčné výživy - Maňáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Průjmová onemocnění jsou jedním z nejčastějších onemocnění telat. Cílem bakalářské práce bylo ve vybraném chovu dojeného skotu vyhodnotit výskyt a příčiny (infekční a neinfekční) průjmových onemocnění u telat v období mléčné výživy. Od ledna do prosince 2022 bylo vyhodnoceno celkem 276 případů průjmů, z toho bylo 38 %infekčních. Jako nejčastější příčina infekčních průjmů bylo pomocí rychlého stájového testu určeno Cryptosporidium parvum. Bakteriální původci průjmů dia-gnostikováni nebyli. Příčinou neinfekčních průjmových onemocnění byly nedostatky v kolostrální výživě telat, např. pozdní napojení telat po narození. Management ko-lostrální výživy v daném chovu bude vyžadovat nápravná opatření.
Infectious and non-infectious causes of diarrhea in calves during milk feeding
Keywords: průjmová onemocnění; telata; mlezivo; ekonomický význam; diarrheal diseases; calves; colostrum; economic importance