Využití právních norem při práci Policie ČR za mimořádných událostí podle typových činností - Holub, Bedřich (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se týká především oblasti činnosti Policie České republiky a dalších složek integrovaného záchranného systému v rámci mimořádných událostí. Téma je zúženo na právní normy, které Policie České republiky využívá při své činnosti v rámci zásahů u mimořádných událostí. Jde tedy zejména o teoretickou sondu do právních norem, které zmíněnou oblast činnosti Policie České republiky upravují. V práci je využívána zejména metoda analýzy, kdy jednotlivé právní normy a konkrétní ustanovení těchto právních norem jsou podrobně rozebírány a jejich obsah je vztahován ke konkrétním praktickým úskalím tématu. Za využití metody selekce byly vybrány konkrétní mimořádné události, kterým se dále autor jednotlivě věnuje. Jde o tyto mimořádné události "Amok útok aktivního střelce, Demonstrativní úmysly sebevraždy, Dopravní nehoda, Nález nebo hrozba použití nástražného výbušného systému (NVS), Chřipka ptáků, Letecká nehoda, Nález B agens, Uskutečněné a ověřené použití radiologické zbraně". Jádrem bakalářské práce je právě analýza každé výše zmíněné mimořádné události a to jak činnost Policie ČR, tak činnost dalších složek Integrovaného záchranného systému. Takto je činěno zejména z toho důvodu, že činnosti jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému spolu úzce souvisejí a i právní normy se stýkají v mnoha rovinách a úrovních, což může vytvářet mnohé složité situace jak na místě mimořádných událostí, tak při jejich administraci a vyhodnocení. Autor analyzuje nejen základní právní normy, tedy zákony, ale i další podzákonné normy a interní normativní směrnice. Práce je sondou do využívání právních norem při mimořádných událostí především Policií České republiky, která se při své činnosti řídí velkým množství právních norem. Od ústavních zákonů, přes zákony, vyhlášky, prováděcí vyhlášky, nařízení vlády až po opravdu nepřeberné množství interních normativních směrnic. Práce se snaží strukturovaně popsat právě ty právní normy, které zasahují do práce integrovaného záchranného systému při činnostech za mimořádných událostí. Na základě výše zmíněné analýzy právních norem používaných při činnosti Policie České republiky v rámci integrovaného záchranného systému při mimořádných událostech, je sestaveno vyhodnocení, výsledky. Zde jsou zmíněny především fundamentální právní normy, které jsou při mimořádných událostech využívány. Dále je v bakalářské práci použita metoda syntézy, a to především ve vztahu ke statistikám, které jsou zmíněny v jedné z kapitol práce. Autor systematicky popisuje způsob vedení statistik, úskalí, která způsobuje vedení statistik podle různých ukazatelů a různými složkami integrovaného záchranného systému. Přesto jsou uvedeny konkrétní výsledky získané na základě této syntézy. Využitelnost této práce je především v jejím strukturálním pojetí. Jde o systemizovaný přehled právních norem, které jsou používány nejen Policií České republiky při mimořádných událostech. Záměrně jsou selektivně uvedeny pouze jednotlivé případy mimořádných událostí, jelikož absolutní seznam mimořádných událostí pravděpodobně nelze sestavit a i kdyby to bylo možné, výrazně by to přesahovalo rozsah této bakalářské práce. Ačkoliv je zřejmé, že každá konkrétní mimořádná událost je individuální a nelze tedy jednoznačně uvést, které právní normy se u jednotlivých druhů mimořádných událostí budou využívat, v práci lze nalézt schématický seznam právních norem, které především Policie České republiky u jednotlivých selektovaných mimořádných událostí bude využívat. Další využití práce je možné v rámci krizového řízení, či při přípravě krizových plánů, kdy lze využít především jednotlivé analyzované právní normy či konkrétní ustanovení.
The usage law norms at work Police of the Czech Republic by extraordinary events according to typified activities.
Keywords: integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; Policie České republiky; právní normy; statistiky mimořádných událostí; oprávnění Policie České republiky; integrated rescue system; extraordinary event; Police of Czech republic; legal norms; statistics of extraordinary events; rightfulness of Policie of Czech republic