Rozdíly v rozeznávání emocí u dětí předškolního věku - Káplová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem mé bakalářské práce je zmapování dovedností rozeznávání emocí u předškolních dětí. Teoretická část obsahuje vymezení emocí a jejich složek, pozornost je věnována obličejovému výrazu a také databázím obličejových výrazů. Posléze jsou popsány základní emoce a jejich obličejový výraz; jeho rozpoznávání je i obsahem v empirické části bakalářské práce. Dále je vyobrazen vývoj předškolního dítěte a jeho důležité mezníky. Empirická část zahrnuje rozhovory se dvěma učitelkami mateřské školky a vzorek 16 dětí (N = 16). Děti jsou následně rozřazeny do skupin, dle posouzení učitelek, zda mají problémy s uposlechnutím či ne a zda jsou z úplné/neúplné rodiny. Dále jsou mezi sebou porovnávány. Vzorek dětí se pohybuje od 4 do 5/6 let
Differences in emotions recognition among preschool children
Keywords: emoce; vývoj předškolního dítěte; emoční inteligence; měření; exprese emocí; předškolní dítě; emoční regulace; emotions; preschool child development; emotional intelligence; measurement; expression of emotions; preschool child; emotional regulation