Recepce literární paralely: dílo Jaroslava Haška a Franze Kafky - Sudová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé bakalářské práce je vyhledávání komparativní paralely Kafka-Hašek v literárněvědných textech, ve kterých je tato analogie diskutována. Soustředím se na texty od počátku 60. let do současnosti a zároveň se zabývám otázkou, zda došlo ke změně pojetí této paralely v historickém kontextu. Práce se dále soustředí na hlavní komparativní mezníky, na jejichž základě je zmiňovaná paralela vystavěna. Na konkrétních ukázkách z děl Franze Kafky a Jaroslava Haška ukazuji přítomnost komparativních znaků a jejich užití.
The reception of literary parallel: The work of J. Hašek and F. Kafka
Keywords: komparativní paralela; Kafka; Hašek; historický kontext; comparative paralle; Kafka; Hašek; historical context