Zvláštnosti ošetřovatelské péče o pacienty s poraněním mozku - Kašková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Výskyt poranění mozku, jejich komplikace a následky jsou medicínsky velice závažná témata. Sestry, jež se v praxi setkávají s těmito poraněními, zde mají své nezastupitelné místo. Cílem této práce bylo zjistit, zda mají sestry dostatečné znalosti o specifikách péče o pacienty s poraněním mozku a zda jsou sestry schopny včas rozpoznat možné komplikace. Potřebné údaje pro vyhodnocení kvantitativního šetření byly získány sběrem dat formou dotazníků na odděleních traumatologie, neurochirurgie a anesteziologicko resuscitačním oddělení Nemocnice České Budějovice a. s. Na základě výsledků bylo zjištěno, že sestry stále nemají dostatečné znalosti o zvláštnostech ošetřovatelské péče o pacienty s poraněním mozku. První hypotéza se nepotvrdila. Další zkoumanou oblastí byly znalosti o příznacích poranění mozku. Zde se respondenti dobře orientovali a odpovídali na většinu otázek shodně a správně. Proto druhou hypotézu lze považovat za potvrzenou. Co se týká problematiky, zda sestry umí včas rozpoznat komplikace při poranění mozku, zde se vyskytly velké rozdíly v odpovědích respondentů z jednotlivých oddělení. Celkově lze ale říci, že znalosti sester o komplikacích u pacientů s poraněním mozku jsou dostatečné a hypotéza se potvrdila.
The specifics of nursing care for patients with brain injuries
Keywords: trauma; mozek; ošetřovatelská péče; fyzické potřeby; psychické potřeby; trauma; brain; nursing care; physical needs; psychical needs