Integrace dětí s odlišným mateřským jazykem na základních školách - Ševčíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce je součástí projektu s názvem Vybrané aspekty integrace cizinců žijících v České republice a jejich vztah k sociální práci (reg. č. GAJU 101/2022/S). Teoretická část definuje děti s odlišným mateřským jazykem, legislativní ukotvení, jazykové bariéry, také integraci dětí s odlišným mateřským jazykem a spolupráci mezi rodičem a pedagogem. V neposlední řadě se zabývá spoluprací mezi managementem školy, sociálním prostředím a pedagogy. Ke zpracování diplomové práce je využit kvalitativní typ výzkumu. Dále je použita metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvoří pedagogové, kteří mají zkušenosti s integrací dětí s odlišným mateřským jazykem do třídního kolektivu. Na základě výsledků je zjištěno, že spolupráce mezi školním a sociálním prostředím je mizivá až nulová. Integrace dětí s odlišným mateřským jazykem ve školním prostředí probíhá zejména ve třídě mezi žáky za pomoci pedagoga, který k tomu používá různé poznávací hry, třídnické hodiny, výlety, přespávaní ve škole apod. Výsledky této diplomové práce mohou být zajímavým podkladem pro širší výzkum integrace dětí s odlišným mateřským jazykem do třídního kolektivu. Dále pak mohou být podkladem pro navázání spolupráce mezi sociálním a školním prostředím - např. tvorba projektů, využití školních sociálních pracovníků apod.
Integration of children with different tongue in primary schools
Keywords: Děti; integrace; odlišný jazyk; sociální práce; školy; Childrens; different language; integration; schools; social work