Transakční měna český podniků v mezinárodním a vnitrostátním obchodě - Koubová, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit dopady používání cizích měn, eura, českými podniky do účetnictví podniku a analýza používání eura při transakcích. Prvním dílčím cílem je zjištění počtu zákazníků vybrané skupiny, kteří obchodují s eurem a rozdělení podniků dle velikosti, podle stanovených kritérií. Druhým dílčím cílem je zjištění projevení eura v případě kurzových rozdílů a promítnutí do účetní závěrky. V práci bude hodnocen stav a vývoj zákazníků, kteří jako transakční měnu používají euro. Bude popsán vliv eura ve společnosti a rozdělení podniků podle různých kritérií. Část bude věnována kurzovým rozdílů. Poslední část diplomové práce se bude zabývat dopadem eura na účetní závěrky
Transaction currency of Czech companies in international and domestic trade
Keywords: kurzové rozdíly; směnný kurz; finanční výkazy; euro; exchange rate differences; exchange rate; financial statements; euro