Čím je omezováno rozšíření poloparazitické rostliny kokrhele menšího (Rhinanthus minor)? - Blažek, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Populace poloparazitické rostliny kokrhele menšího (Rhinanthus minor) v současné době ustupují z krajiny. To může být způsobeno změnou obhospodařování krajiny. Pomocí vysévacího experimentu jsem se pokusil objasnit dispersal limitation a zároveň prověřil různé faktory, které by mohly omezovat rozšíření kokrhele. Zjistil jsem, že se semenáčky mohou dobře uchytit na poměrně vlhkých místech s malým množstvím opadu a živin. Jde většinou o louky, které jsou pravidelně koseny. Nicméně kosení v době květu může, kvůli jednoletosti rostliny a absenci semenné banky, vést k rychlému vymírání populací kokrhele.
Which factors limit the distribution of the hemiparasitic plant Rhinanthus minor?