Přírodní památka Myslivna v Novohradských horách - charakteristika, návrh ochrany a plánu péče - Řezníčková, Simona (Jihočeská univerzita, 2012)
Anotace ŘEZNÍČKOVÁ, S., 2012. Přírodní památka Myslivna v Novohradských horách - charakteristika, návrh ochrany a plánu péče. Bakalářská práce. Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, katedra geografie. Novohradské hory jsou se svojí nedotčenou přírodou jedinečným úkazem. Nacházejí se v jihovýchodním cípu Šumavské hornatiny. Nalezneme zde nejstarší chráněná území v Evropě: NPR Žofínský prales a NPP Hojná voda. Tato území spadají pod maloplošná zvláště chráněná území. Tato práce zpracovává plán péče- návrh na vyhlášení lokality Myslivna, jež se vyznačuje především prvky neživé přírody, a to formami mrazového zvětrávání, které zaujímají SSZ-JJV svah a SV-JZ svah Myslivny a část jejího okolí. Cílem této práce je charakterizovat fyzicko-geografické poměry sledovaného území a dále vytvořit plán péče-návrh na vyhlášení, který bude podkladem pro vyhlášení Přírodní památky Myslivna. Tato práce se soustřeďuje na ochranu přírody, která je v jihovýchodní části Novohradských hor zcela netknutá díky pohraničnímu pásmu, které tudy procházelo.
The natural monument Myslivna in the Novohradské Mountains, charakteristic, proposal of protection and plan of care
Keywords: Klíčová slova: Myslivna; Novohradské hory; formy mrazového zvětrávání; plán péče; přírodní památka; Key words: Myslivna; the Novohradské Mountains; periglacial mesoforms; a plan of care; a natural monument