Ověření účinnosti opatření GAEC II na konkrétním povodí modelem založeným na SCS-CN. - Hrdina, Filip (Jihočeská univerzita, 2013)
Eroze je jedním z velkých problémů dnešního zemědělství, respektive životního prostředí. V době, kdy je 50 % orné půdy ohroženo erozí, se zvyšuje iniciativa v oblasti protierozní ochrany jak na úrovni států, tak na úrovni Evropy. Cílem této bakalářské práce je zhodnocení účinnosti protierozních opatření vydaných v rámci Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC 2) Evropskou unií. Jako modelovací techniky jsou použity programy ERCN a HydroCad, modelování vlivu protierozních opatření proběhlo ve 4 scénářích. Modelovou oblastí je subpovodí P6 na povodí Kopaninského toku. V literární rešerši je řešena problematika eroze, standard GAEC 2 a hydrologické modelování pomocí metody CN-křivek.
Verification of effeciency of GAEC II measures on specific catchment using model based on SCS-CN.
Keywords: eroze; hydrologické modelování; Dobrý zemědělský a environmentální stav (GAEC); CN-křivky; protierozní opatření.; erosion; hydrological modeling; Good agricultural and environmental condition (GAEC); CN-Curve Numbers; erosion control measures.