Dopravní dostupnost periferních oblastí v kraji Vysočina - Ležák, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem této práce je vytýčení periferních obcí či souvislejších prostorově homogennějších oblastí v kraji Vysočina na základě komplexních socio ? ekonomických ukazatelů, jenž zevrubně popisují jednotlivé procesy odehrávající se v každém geografickém prostoru. Ke stanovení periferií byly pro autora důležité využít základní teoretická východiska a zevrubné práce nejrůznějších sociálních geografů v dané problematice. V dalších částech práce autor přistupuje k podrobné analýze socio ? ekonomických kategorií a k odhalení prostorových rozdílů ve zkoumaném kraji. Po vytýčení periferních oblastí se autor bude snažit představit obsáhlou a charakterem všestrannou analýzu kvality dopravní dostupnosti v takto definovaných obcích, což je zároveň druhým ústředním cílem práce. Na dopravní dostupnost se v geografickém prostoru váže celá řada nejrůznějších aktivit, proto je nesmírně důležité prozkoumat její efektivnost, stejně tak jako jistou rozdílnost v její kvalitě. Součástí rozsahu práce jsou finální mapové výstupu periferních oblastí v kraji Vysočina a kvality dopravní dostupnosti v těchto okrajových obcích.
Transport accessibility of peripherals areas in the region Vysočina
Keywords: časová dopravní dostupnost; frekvenční dopravní dostupnost; periferie; míra registrované nezaměstnanosti; index stáří; kvalita dopravní dostupnosti; vytýčení periferií; Vysořina; ORP; časová dostupnost středisek; time transport accessibility; frequency transport accessibility; peripherals; registered enemployment rate; age index; quality of transport accessibility; tracing peripherals; region Vysočina; municipilaties with extended powers (ORP); time transport accessibility of centers