Změny psychického stavu umírajících pacientů z pohledu sester - Flanderová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma této práce je Změny psychického stavu umírajících pacientů z pohledu sester. Cílem práce bylo zjistit, jak se mění umírající pacient po psychické stránce z pohledu sester, a jaký je přístup sester k umírajícím pacientům a co ho ovlivňuje. Z výsledků průzkumu vyplynulo, že se sestry umírajícím pacientům vyhýbají, ale tento fakt si nepřipouští. Sestry považují za nejčastější změnu psychického stavu u umírajících pacientů apatii.
Changes of mental condition of dying patiens in the view of nurses
Keywords: Umírání; Psychické změny; Sestra; Péče; Potřeby; Komunikace; Dying; Mental changes; Nurse; Care; Needs; Communication