Řízení lidských zdrojů ve státním podniku a státní správě - Rundová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá vybranými pohledy na řízení lidských zdrojů v současné státní správě a státním podniku. Konkrétně se zaměřuje na současný systém plánování potřeby zaměstnanců, jejich příjímáním, adaptačním procesem nově přijímaných zaměstnanců a vzděláváním na České poště, s. p. OZJČ České Budějovice. Pro získání potřebných informací o řízení lidských zdrojů bylo využito dotazníkového šetření jako základní výzkumné metody. Data byla vyhodnocena zvlášť pro každou organizaci. Dále pak byly získány informace prostřednictvím nestandardihovaného rozhovoru s vedoucím pracovníkem České pošty, s. p. Hlavním cílem byla analýza postupů a metod personální práce. Dále pak zjišťování současného stavu fungování personální politiky v rámci České pošty, s. p. a Městského úřadu ve Strakonicích a postavení oddělení lidských zdrojů ve společnosti. Závěrem byl vytvořen návrh na zkvalitnění v podmínkách dalšího působení státního podniku a státní správě.
Human resources management in state public enterprise and state administration
Keywords: řízení lidských zdrojů; státní správa; státní podnik; přijímání zaměstnanců; adaptační proces; vzdělávání; human resources management; state administration; state public enterprise; recruitment; adaptation process; education