Analýza nákladů, výnosů a výsledku hospodaření - Suchá, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem této práce bylo zhodnotit vývoj a strukturu nákladů, výnosů a výsledku hospodaření. Teoretická práce definuje náklady a výnosy podle českých účetních předpisů i podle mezinárodních účetních standardů IAS/IFRS. Výsledek hospodaření je popsán jako hrubý i čistý a představeno je i účtování zisku nebo ztráty. V závěru jsou popsány účetní doklady, rozvaha a výsledovka. Analýza je provedena na společnosti Fruko Schulz s. r. o., která se zabývá výrobou alkoholických nápojů a prodává je nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. V praktické části je rozebrána analytická evidence nákladů i výnosů a popsán i jejich vývoj a příčiny vzniku. Předmětem zkoumání jsou roky 2014 2016. Za tyto roky je vyčíslen i zisk nebo ztráta a je sledováno, jak společnost se ziskem či ztrátou postupuje při účtování. Na závěr je vypočteno několik ukazatelů z finanční analýzy.
Analysis of Costs, Revenues and Profit/loss Income
Keywords: náklady; výnosy; zisk; ztráta; analytická evidence; costs; revenues; profit income; loss income; analytic record keeping