Návrh projektové dokumentace pro rekonstrukci a modernizaci stávajícího bytového domu v Praze 4 - Michle - Horáková, Milada (Jihočeská univerzita, 2008)
Jako téma pro svou diplomovou práci jsem si zvolila vyřešení rekonstrukce a modernizace bytového domu v Praze 4 - Michle. Jedná se o bytový dům postavený ve 30. letech 20. století, nachází se v atraktivní lokalitě v Praze 4, která je v poslední době velmi žádaná jak pro bydlení, tak i pro komerční využití. Cílem mé diplomové práce bylo vypracování návrhu projektové dokumentace pro rekonstrukci a modernizaci stávajícího bytového domu v Praze 4 - Michle s důrazem na zlepšení kvality bydlení, minimalizaci předpokládaných nákladů na rekonstrukci a optimalizaci funkčního a prostorového využití z hlediska maximální efektivity návratnosti vložené finanční investice. Záměrem stavebníka je od počátku co nejefektivněji zhodnotit své vložené finanční investice, proto je mimo jiné kladen důraz na optimální dispoziční řešení a minimalizaci nákladů Výsledkem mé diplomové práce je návrh projektové dokumentace rekonstrukce stávajícího bytového domu Praha 4 - Michle. Projektová dokumentace byla zpracována po výběru ze dvou variant ''A'' a ''B''. Při výběru varianty byl kladen důraz na minimalizaci nákladů na rekonstrukci a maximalizaci očekávané užitné hodnoty bytového domu. Z důvodu ochrany osobních údajů stavebníka nejsou uvedeny jeho identifikační údaje. Při návrhu dispozičního řešení jsem se zaměřila na optimální rozložení prostoru a jeho funkčnost, dalším kritériem byla volba vhodných materiálů a stavebních postupů, kterými je možné docílit snížení nákladů na rekonstrukci bytového domu. V neposlední řadě jsem musela respektovat poptávku na trhu. Věřím, že stavebník bude po dokončení rekonstrukce bytového domu spokojen jak s provedením, tak i s celkovou rentabilitou jeho vložených investic. Všem těmto aspektům jsem se snažila návrh projektové dokumentace pro rekonstrukci a modernizaci bytového domu přizpůsobit. Na závěr mohu říci, že projektování a stavební investiční inženýrská činnost je smysluplná kreativní činnost, která má budoucnost.
Proposal of project documentation for renovation and modernisation of old block of flats in Prague 4 - Michle
Keywords: Rekonstrukce; projektová dokumentace; minimální náklady; bytový dům.; Renovation; project documentation; minimal costs; block of flats.