Plnění úkolů ochrany obyvatelstva u vybraného domova pro seniory se zvláštním zaměřením na dodávky pitné vody - Hnídková, Jaromíra (Jihočeská univerzita, 2016)
Prostředí sociálních služeb je charakterizováno množstvím vztahů mezi lidmi a institucemi, které mají velký vliv na kvalitu života lidí. Cílem je poskytování sociálních služeb a vytvoření podmínek pro uspokojování základních potřeb lidí. Stárnutí je zákonitým procesem vývoje, kterému nelze zabránit. Právě stárnutí populace se stává fenoménem dnešní doby a týká se bez výjimky každého jednotlivce. Úsilí o prodloužení období života, období všeobecné schopnosti pracovat a uvědomění si, že právě my sami jsme zodpovědní za zachování vlastního tělesného i duševního zdraví a pracovní výkonnosti co nejdéle, by se mělo stát součástí morálního profilu každého člena společnosti. Demografický vývoj stále potvrzuje zvyšující se věk obyvatelstva. Potřebnost a závislost na pomoci druhé osoby se zvyšuje s přibývajícím věkem. Vzhledem k tomu, že moderní rodina je stále méně ochotna a schopna pečovat o své handicapované členy a moderní společnost je stále náročnější na pracovní výkon a sociální chování, vzrůstá význam existence domovů pro seniory. Role nových sociálních zařízení bude v budoucnu narůstat, je tedy namístě zabývat se i mimořádnými událostmi a evakuací obyvatel žijících v zařízeních sociálních služeb. Téma diplomové práce je zaměřeno na plnění úkolů ochrany obyvatelstva u vybraného domova pro seniory se zvláštním zaměřením na dodávky pitné vody. Nutnost evakuace osob závislých na pomoci druhých znamená pro ošetřující personál a pro zasahující složky integrovaného záchranného systému velmi náročný proces. V teoretické části se zabýváme problematikou stáří a procesem stárnutí, ochranou obyvatelstva, evakuací, dále vymezením frekventovaných pojmů týkajících se této problematiky. Pokusíme se o výčet nejdůležitějších faktorů ovlivňujících stáří, přiblížíme proces stárnutí a zaměříme se na okolnosti ovlivňující jednání při mimořádné události. Teoretická část diplomové práce je rozdělena do kapitol zabývajících se tématy, která slouží jako teoretický podklad pro zpracování praktické části, např. ochrana obyvatelstva, pitná voda a její význam pro člověka, zařízení sociálních služeb a problematika stáří. Při zjišťování připravenosti na mimořádnou událost a evakuaci sociálních zařízení spojených s ubytováním byla v praktické části této práce použita technika standardizovaného rozhovoru, který se rozvíjí na základě pevně stanovených otázek. Touto metodou lze jednoduše, rychle a přehledně získat výsledky šetření. Respondenty výzkumu byli pracovníci zařízení sociální péče ve Veselí nad Lužnicí. Rozhovor byl proveden celkem s 21 pracovníky, z toho bylo 19 žen a 2 muži. Technika standardizovaného rozhovoru umožnila osobní přístup a pomohla upřesnit případné nejasnosti, které se během rozhovoru vyskytly. Jednotlivé odpovědi byly se souhlasem respondentů ručně zapisovány...
Fulfilling the tasks of population in selected retirement home with a special focus on drinking water supplies.
Keywords: ochrana obyvatelstva; domov pro seniory; stáří; voda; population protection; home for the elderly; old age; water