Tvorba interaktivních aplikací pro výuku českého jazyka a literatury na ZŠ s využitím nativních a on-line technologií - Pomazal, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaobírá tématem tvorby interaktivních aktivit pro výuku českého jazyka a literatury na 2. stupni základní školy ve vybraných výukových technologiích a dotazníkovým šetřením využívání nejen těchto technologií a aktivit, ale také digitálních zařízení v edukačním procesu v rámci tohoto předmětu. Teoretická část práce se soustředí na problematiku interaktivity ve výuce, na digitální zařízení coby didaktické pomůcky pro práci s interaktivními aktivitami a též na digitální učební materiál (DUM) spolu s metodikou správné tvorby jeho podmnožiny - interaktivního DUMu. Praktická část je zaměřena na vybrané výukové technologie, mezi něž patří nativní SMART Notebook, jeho on-line verze Lumio a další on-line technologie Wordwall, Wizer.me a LearningApps. Zřetel je upřen na jejich funkcionalitu, poskytované nástroje, šablony a aktivity; rovněž není opomenuta ani jejich vzájemná komparace - vše s ohledem na tvorbu interaktivních aktivit pro výuku českého jazyka a literatury. Součástí praktické části je rovněž zpracování dotazníkového šetření, zaměřeného na využívání digitálních zařízení, výukových technologií a interaktivních aktivit při výuce tohoto předmětu, a analýza jeho výsledků včetně jejich interpretace. Výstupem této práce jsou vlastní interaktivní aktivity, které byly vytvořeny prostřednictvím výše zmíněných technologií, přičemž jejich obsahová a metodická správnost byla konzultována s doc. Schacherlem, odborníkem pro oblast českého jazyka a literatury. Následně byly umístěny na webový portál VeŠkole.cz a otestovány v praxi během výuky. Poznatky a výstupy celé práce mohou sloužit učitelům českého jazyka a literatury na základních školách jednak jako demonstrace v tomto předmětu nepříliš tradiční formy doplnění výuky a jednak jako materiální zdroj interaktivních DUMů.
Creation of interactive applications for teaching Czech language and literature at elementary school using native and online technologies
Keywords: Český jazyk a literatura; interaktivní aktivity; digitální učební materiál; nativní a on-line technologie; SMART Notebook; Lumio; Wordwall; Wizer.me; LearningApps; Czech language and literature; interactive activities; digital learning object; native and online technologies; SMART Notebook; Lumio; Wordwall; Wizer.me; LearningApps