Podpora zdravého životního stylu a zdravé výživy ve výchovném programu MŠ - Velegánová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce pojednává o zdravé výživě a zdravém životním stylu dětí předškolního věku. Je zaměřena na zásady zdravé výživy v mateřské škole a jejich dodržování. Tématem této bakalářské práce je zejména výživa dětí z hlediska jejich zdravého vývoje. Jsou zde popsány výživové hodnoty daných potravin, správný pitný režim, celkový vývoj dítěte předškolního věku, vhodné stravovací návyky. Dále jsou zde popsány zdravotní komplikace vyskytující se již v dětském věku, které jsou zapříčiněné špatným stravovacím režimem. Výsledkem práce je zhodnocení a naplnění nutričních hodnot měsíčního jídelníčku a zjištění, zda jsou splněny normy spotřebního koše. Dále je v této práci pomocí analýzy popsáno, co dětem chutná a co ne, zda mají povědomí o zdravých, či nezdravých potravinách, které konzumují.
Support of the healthy lifestyle and nutrition in education program of kindergarten
Keywords: Mateřská škola; školní stravování; zdravá výživa; stravovací návyky; Nursery shool; Shool boarding; Heralty nutrition; Children's boarding habits