Posouzení hygienické úrovně prostředí vybraných potravinářských provozoven a domácností - Drozdová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Adekvátní úroveň hygieny prostředí, ve kterém se manipuluje s potravinami je jedním z důležitých faktorů, jenž ovlivňuje udržení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Cílem diplomové práce bylo (i) mikrobiologickou analýzou posoudit úroveň hygieny ve vybraných domácnostech (n=3) a v potravinářských provozovnách (n=3). Mikrobiologická analýza zahrnovala stanovení: celkového počtů aerobních a psychrotrofních mikroorganismů, koliformních bakterií, a dále kvasinek a plísní. Dále (ii) prostřednictvím dotazníkového šetření u zaměstnanců potravinářských provozoven (n=50) a široké veřejnosti (n=259) prověřit informace týkající se manipulačních postupů s potravinami.
Assessment of the hygiene level of the environment of selected food establishments and households
Keywords: mikroorganismy; bezpečnost potravin; alimentární onemocnění; microorganisms; food safety; alimentary diseases