Hladiny akustického tlaku u traktorů se stejným výkonem - Anděl, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá měření hladin akustického tlaku u traktorů ze stejné výkonové třídy. Pro toto konkrétní měření byly zvoleny traktory typů: John Deere 6230, Case IH JX 95, Steyr 9094, které patří k traktorům se středním výkonem. Měření bylo provedeno ve třech provozních stavech traktorů: při volnoběžných otáčkách, při maximálních otáčkách bez zatížení a při zatížení traktoru. Pro tato měření byla zpracována vlastní metodika. Z výsledků měření vyplývá, že největší vliv na úroveň hluku traktorů mají otáčky motoru. Hladiny akustického tlaku měřené při zatížení traktoru byly o 6,8 až 8,5 dB nižší, než při maximálních otáčkách. Tento rozdíl je dán zejména provozem zatíženého traktoru při nižších otáčkách, než maximálních.
The sound pressure levels at tractors of the same power
Keywords: Akustický tlak; hluk; kolové traktory; zkoušky zemědělských traktorů; Acoustic pressure; noise; wheeled tractors; testing of agricultural tractors