Problematika nezaměstnanosti venkova na Litomyšlsku - Karalová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na problematiku nezaměstnanosti venkova na Litomyšlsku.Jako cíl práce jsem stanovila definování hlavních příčin nezaměstnanosti zdejšího venkova, bližší zanalyzování současného stavu a hledání možných řešení tohoto problému. V teoretické části jsem definovala pojem nezaměstnanost. Zaměřila jsem se na její příčiny, rozdělení, důsledky a aktuální stav. Dále jsem vysvětlila termín venkov, popsala jeho historický vývoj, současné problémy a možnosti rozvoje. Teoretickou část jsem zakončila základní charakteristikou mikroregionu Litomyšlsko.Výzkumnou část tvořilo dotazníkového šetření, sekundární analýza dat a nestandardizované rozhovory. Cílem dotazníkového šetření bylo ověření hypotézy, která zněla následovně: nezaměstnaní obyvatelé venkova Litomyšlska jsou více skeptičtější k možnosti nalézt práci než nezaměstnaní městští obyvatelé Litomyšlska.
The Problems of Countryside Unemployment in the Litomyšl District
Keywords: nezaměstnanost; venkov; Litomyšlsko; trh práce; zemědělství; unemployment; countryside; Litomyšlsko; labour market; agriculture