Monitoring výskytu patogenů Paenibacillus larvae, Melissococcus plutonius a Ascosphaera apis ve včelstvech na území ČR - Josková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce v teoretické části shrnuje informace o biologii včely medonosné, bakterií Paenibacillus larvae a Melissococcus plutonius a. A o parazitické houbě Ascosphaera apis. Tyto mikroorganismy napadají včelí larvy a způsobují významné choroby včel. Hlavním cílem bylo v praktické části vyhodnotit výskyt těchto patogenů, v různých místech České republiky pomocí izolace DNA včel z více než 200 odebraných vzorků z 50 stanovišť v rámci celé České republiky. Detekce přítomnosti původců nemocí byla provedena metodou PCR. Ze vzorků byly 3 pozitivní na bakterii Paenibacillus larvae a 4 pozitivní na bakterii Melissococcus plutonius. Houba Ascospheara apis nebyla v žádném ze vzorků detekována.
Monitoring the occurrence of pathogens Paenibacillus larvae, Melissococcus plutonius and Ascosphaera apis in hives in the Czech Republic
Keywords: včela medonosná; patogeny včely medonosné; Paenibacillus larvae; Melissococcus plutonius; Ascosphaera apis; honeybee; honeybee pathogens; Paenibacillus larvae; Melissococcus plutonius; Ascosphaera apis