Etické aspekty náhradní výchovy v kontextu změn právního systému ČR - Kůrková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá změnami legislativního pořádku sociálně-právní ochrany dětí posledních dvou let v ČR. Upozorňuje na důsledky, které novely zákonů přinesly do praxe při procesu svěřování dětí do náhradní výchovy a zároveň na etické aspekty s tímto procesem přímo související. Pro pochopení právní situace dítěte jsou zákony upravující sociálně-právní ochranu dětí porovnávány. Důsledky legislativních změn dopadají i na procesy svěřování dětí do náhradní výchovy. Práce se zabývá nejen praxí, ale i etickými souvislostmi, které byly, vzhledem k tématu práce, identifikovány jako nejpodstatnější. Celou problematiku dokreslují kazuistiky z vlastní praxe, které mají za cíl posloužit čtenáři lépe pochopit umisťování dítěte do náhradní výchovy a to jak procesně, tak i na poli etických aspektů, které proces doprovází.
Ethical aspects of substitute care in the context of legislation changes in the Czech Republic.
Keywords: náhradní výchova; legislativa; sociálně-právní ochrana dětí; náhradní rodinná péče; ústavní výchova; sociální práce; morálka; smysl života; lidská důstojnost; svoboda; lidská práva; odpovědnost; svědomí; etická dilemata; etický kodex; substitute care; legislation; social and legal protection of children; substitute family care; institutional care; social work; morals; meaning of life; human dignity; freedom; human rights; responsibility; conscience; ethical dilemmas; ethical code