Názory veřejnosti na péči o drogově závislé - Hanousková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou péče o drogově závislé v České republice. Cílem práce je zjistit, jak je veřejnost informována o formách péče, které jsou poskytovány drogově závislým a zároveň jak se k drogově závislým a především k péči o ně staví. Práce je rozdělena na dvě části ? teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována vymezení základních pojmů týkajících se drogové závislosti, následující kapitoly se zabývají příčinami vzniku drogové závislosti, jejím rozvojem a riziky. Další kapitola je zaměřena na existující formy péče o drogově závislé v České republice. Následuje pak kapitola pojednávající o názorech veřejnosti na drogovou problematiku. Poslední kapitola teoretické části se věnuje protidrogové politice České republiky. V praktické části je potom proveden kvantitativní výzkum, kde jsem použila techniku dotazníku. Tento výzkum sleduje již výše uvedený cíl.
Public opinions on the care for drug addicted
Keywords: droga; drogová závislost; systém péče o drogově závislé v ČR; protidrogová politika ČR; harm reduction; public health; názory veřejnosti; předsudky; kvantitativní výzkum; dotazník; drug; drug addiction; the system of care for drug addicted in the Czech republic; anti-drug policy in the Czech republic; harm reduction; public health; public opinions; prejudices; quantitative survey; questionnaire