Dopad pandemie covidu-19 na leteckou osobní dopravu - Emmer, Matěj (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se věnuje zkoumání vlivu pandemie covidu-19 na leteckou osobní dopravu v rámci struktur sítě letecké dopravy. Zaměřuje se také na zkoumání vztahů mezi jednotlivými kategoriemi světové letištní sítě v průběhu pandemie a na regionální rozdíly v letecké osobní dopravě ve světě. Výsledky práce přináší analýza dat za období před a po začátku pandemie covidu-19. Data, ze kterých práce vychází jsou zkompletovaná z několika světových leteckých organizací jako například ICAO - Mezinárodní organizace pro civilní letectví nebo IATA - Mezinárodní asociace leteckých dopravců nebo z veřejně dostupných výročních zpráv jednotlivých světových letišť. Závěry práce poukazují na enormní zásah do osobní letecké dopravy, který byl do této doby nevídaný.
Impact of the covid-19 pandemic on air passenger transport
Keywords: analýza; covid-19; HUB; kategorizace; letecká osobní doprava; letištní síť; pandemie; světový letecký uzel; analysis; covid-19; HUB; categorization; air passenger transport; airport network; pandemic; world airline hub