Analýza trasologických stop po pneumatikách vozidel - Vrba, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a identifikací kriminalistických stop, které byly vytvořeny pneumatikami vozidel. V teoretické části práce jsou popsány základní kriminalistické postupy při vyhledání, dokumentaci a zajišťování stop po pneumatikách vozidel na místě činu. Zmíněna jsou také existující softwarová řešení v oblasti dokumentace a porovnávání stop. V praktické části je vytvořena aplikace v jazyce Python, ve které je možné pomocí kódování jednotlivých prvků ve stopě po pneumatice nalézt příslušný typ pneumatiky, který stopu vytvořil. Dále jsou provedeny experimenty s neuronovou sítí na automatické vyhodnocení typu pneumatiky a automatické vyhodnocení jejích prvků. Vytvořené řešení v práci je zhodnoceno validací reálných stop z trestných činů a pomocí rozhovorů s kriminalistickými znalci v oboru trasologie.
Analysis of tread tracks created by vehicle tires
Keywords: Trasologie; pneumatika; software; neuronová síť; kódování prvků; Tire tracks evidence; tire; software; neural network; features coding