Využití arteterapeutické metodiky v dětském cetru Arpida - Strassová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2007)
Využití arteterapeutické metodiky v dětském centru Arpida Dětské centrum Arpida v Českých Budějovicích poskytuje komplexní péči dětem a mládeži s kombinovaným postižením v duchu tzv. ucelené rehabilitace. Poskytuje péči v oblasti sociální, výchovně vzdělávací a zdravotní. Je zajištěna odborná činnost detekční, diagnostická, terapeutická, rehabilitační, edukační, zájmová, realitní, poradenská, metodická, posudková i preventivní. Má práce je zaměřena na výtvarný projev dětí s kombinovaným postižením. Práce s hlínou, výtvarnými materiály s využitím různých technik. Cílem je verblizace problémů dětí skrze animaci, následná práce s výtvarným artefaktem. Snažím se o uvolnění, koncentraci, rozvoj imaginace, jistou restrukturalizaci osobnosti. Ucelený obraz sebe samých. Vycházím ze zkušenosti při vedení výtvarných kroužků. Pracuji se dvěma skupinami. Děti jsou věkově rozdílné /7 -16 let/, liší se i typem postižení. V této práci se konkrétně zaměřím na 2 děti. K. /16 let/ 2 sourozenci, v rodině je dalších 5 dětí v pěstounské péči. Má epilepsii, střední mentální retardaci, dyslalii. Vojta /11 let/ porucha pozornosti, koncentrace typu LMD,dyslalie, hyperkinetický syndrom. Dětská mozková obrna. Výtvarného posunu budu dosahovat formou metodických prostředků zvolených podle typu vady.
The use of the therapical methods in the childrens center Arpida