Dějinný vývoj liturgického prostoru a jeho odraz v architektuře kláštera Břevnov - Kohoutová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá historickým vývojem liturgického prostoru obecně a architekturou Břevnovského kláštera. První část popisuje jednotlivé architektonické slohy a jejich vliv na slavení liturgie a uvádí názorné příklady sakrálních staveb. V závěru první části jsou popsány změny po II. vatikánském koncilu, které se týkají liturgického prostoru a slavení liturgie včetně příkladů pokoncilních staveb. Tématem druhé části je Břevnovský klášter. Stručně je zde popsána jeho historie a dále pak jeho architektonický vývoj - od románského období do baroka. Dále jsou zmíněny historické události, které výstavbu kláštera ovlivnily.
Historical Development of Liturgical Space and its Reflexion in the Architecture of the Brevnov Monastery
Keywords: liturgický prostor; sakrální architektura; architektonické slohy; kostel; bazilika; katedrála; II. vatikánský koncil; Břevnovský klášter; liturgical space; sacral architecture; building styles; church; basilica; cathedral; the second Vatican Council; the Brevnov Monastery