Stanovení účinné látky delta-9 THC v biologickém materiálu a konopných drogách - Vondrášková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice zneužívání konopných drog a jejich produktů jak v historii, tak i v současné době. Práce se zaměřuje na možné zdravotní přínosy užívání konopí, ale i na zdravotní rizika, která s sebou nese zneužívání konopí a konopných drog. Cílem práce je částečně zmapovat data ohledně zneužívání THC ze třech jihočeských nemocnic. Jde o nemocnici České Budějovice, nemocnici Písek a nemocnici Strakonice. Data se týkají počtu testů vykonaných v nemocničních zařízeních za účelem stanovit či vyvrátit přítomnost delta9-tetrahydrokanabinolu v biologickém materiálu, a to nejčastěji v moči. Práce popisuje preanalytickou i analytickou fázi úpravy vzorku, kdy je třeba vyvarovat se chyb. Bakalářská práce se dále zabývá principy stanovení THC v biologickém materiálu, a to jak při kvalitativním, tak při kvantitativním stanovení účinných látek. Obsahuje poznatky získané během vykonávání praxe formou osobní asistence a data, ze kterých následně vychází závěr práce. Cíl bakalářské práce zahrnuje i zmapování zneužívaní konopí v části jihočeského kraje během několika předchozích let. Tato bakalářská práce může sloužit jako podklad pro ty, kteří se o danou problematiku zajímají. Dalším přínosem může být rozšíření povědomí o účincích konopných drog mezi studenty i veřejností, ať už se jedná o účinky léčebné nebo o účinky při zneužívání účinných látek. Ve svém závěru bakalářská práce popisuje, kolik bylo pozitivních a negativních testů během zmapovaných let v té které nemocnici a také srovnává nemocnice mezi sebou. Zabývá se i vývojem zneužívání konopných drog v čase a v jednotlivých okresech.
Assessment of the Active Ingredient Delta-9 THC in Biological Material and Hemp Drugs
Keywords: konopí; drogy; zneužívání návykových látek; stanovení THC; screening; chromatografie; hemp; drugs; addictive substance abuse; assessment of THC; screening; chromatography