Syndrom zanedbávaného, zneužívaného a týraného dítěte - Janečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Práci se věnuje problematice, která začala být v posledních několika letech, na rozdíl od let předchozích, hodně medializovaná. Jedná se o problematiku syndromu CAN (zanedbávaného, zneužívaného a týraného dítěte). Cílem této práce je upozornění vedoucí k odstranění lhostejnosti k tomuto problému. Z tohoto důvodu jsou v práci uvedené teoretické poznatky, definovány základní pojmy a vymezeny právní úpravy de lege lata a de lege ferenda vztahující se k problematice CAN. Dalším cílem je na základě případové studie zobecnit a vyhodnotit postup orgánů činných v trestním řízení a OSPOD při řešení CAN. Následně navržení možností koordinace zúčastněných orgánů.
CHILD ABUSE AND NEGLECT SYNDROM
Keywords: dětská práva; orgán sociálně.právní ochrany dětí; sexuální zneužívání; syndrom CAN; trestně-právní úprava; trestní řízení; trestný čin; týrání; zanedbávání.