Lehké opevnění z léta 1938 na Českobudějovicku (stavební úseky 181-183) - Kozel, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce si klade za cíl popsat obranná opatření, konaná roku 1938 na jihu Čech, důraz je kladen hlavně na výstavbu lehkého opevnění vzoru 1937 stavěného v letních měsících roku 1938. Popisuje celkem 3 stavební úseky na 1. HOP (181-183). Mělo by jít o pokus o zaplnění mezery v již publikované literatuře. Rovněž se snaží stručně shrnout problematiku československého lehkého opevnění vz. 37 (v CD příloze)a zařadit ji do celoevropského fortifikačního kontextu. V neposlední řadě se zabývá různými pohledy na opevnění s využitím citované literatury a pramenů.
Light pillboxes from summer 1938 in district of České Budějovice
Keywords: opevnění; Českobudějovicko; fortifications; light; pillboxes