Nové přístupy v řízení lidských zdrojů související s vedením lidí - Čermáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce bylo specifikovat rozhodující přístupy v řízení lidských zdrojů související s vedením lidí. Výzkum byl realizován ve spolupráci s hlavní centrálou pojišťovny Allianz. Za účelem výzkumu úrovně řízení lidských zdrojů, vedení lidí a přístupu k novým metodám ve vedení, bylo použito dotazníkové šetření, podpořené dalšími metodami jako jsou neřízené rozhovory nebo zúčastněné pozorování. Z výzkumu je patrné, že řízení lidských zdrojů v dané organizaci by mohlo být na vyšší úrovni. Jsou viditelné rozdíly mezi zaměstnanci na nižších pozicích a mezi středním management. To může ovlivnit výkon, výsledky a vztahy na pracovišti. Proto na základě provedené analýzy lze doporučit, aby se organizace zaměřila na komunikační toky, zejména na tok sestupný. Dále by se měla organizace zaměřit na větší informovanost zaměstnanců na nižších pozicích, protože tito lidé mají pocit, že jsou přehlíženi, protože nemají dostatek informací. Další doporučení se týká školení a vzdělávacích akcí v rámci zaměstnaní. Zaměstnanci na nižších pozicích zastávají názor, že školení a vzdělávací akce nejsou upraveny pro jejich znalosti a potřeby. Proto je zde na místě, aby se organizace zaměřila na potřeby zaměstnanců, aby se zamyslela nad tím, jak zaměstnance více zapojit a jaké kurzy by pro ně byly vhodné, aby rozvíjeli svůj potenciál. Navrhované změny by organizaci pomohly k větší spokojenosti zaměstnanců, lepším vztahům na pracovišti a zároveň by si vybudovala pevnější systém týkající se lidských zdrojů.
New approaches in the human resources management related to leadership
Keywords: Řízení lidských zdrojů; vedení lidí; rozvoj lidského potenciálu; nové přístupy; Human resources management; leadership; development of human potential; new approaches