Varianten der Exilerfahrungen in Bertolt Brechts Flüchtlingsgesprächen - Javorská, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Ústředním tématem této diplomové práce exilová životní zkušenost Bertolta Brechta v díle Flüchtlingsgespräche. Na pozadí politických a společenských změn se tato práce zabývá otázkou zachování vlastní identity v exilu a pokouší se o analýzu vztahu k vlasti, v tomto případě k Německu. Dále se tato práce zabývá změnami v motivaci, blíže například motivem hranice nebo motivem morálních hodnot, a také změnami v jazyce a v obrazech exilového života v době před a v průběhu 2. světové války.
The Exile Experience in Bertolt Brecht's "Flüchtlingsgespräche"
Exilová životní zkušenost Bertolta Brechta v díle "Flüchtlingsgespräche"
Keywords: Bertolt Brecht; Flüchtlingsgespräche; exil; 2. světová válka; emigrace; uprchlíci; fašismus; exilová literatura; pas; hranice; Brecht; Flüchtlingsgespräche; exile; WW2; emigrantion; refugees; fascism; exile literature; passport; boundary