Prevalence a diverzita kryptosporidií infikujících kožešinová zvířata - Kellnerová, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce bylo vyhodnotit výskyt a prevalenci kryptosporidií přirozeně infikujících kožešinová zvířata, konkrétně u norka amerického, lišky stříbrné a činčily vlnaté. Celkem bylo vyšetřeno 370 vzorků trusu pocházejících od 340 norků amerických, 18 lišek stříbrných a 12 činčil vlnatých. Zatímco mikroskopické vyšetření všech vzorků trusu neprokázalo přítomnost oocyst kryptosporidií, pomocí molekulárních metod amplifikujících malou ribozomální podjednotku rRNA a 60kDa glykoprotein kryptosporidií byly detekovány 3 pozitivní norci. Následné fylogenetické analýzy prokázaly přítomnost C. ubiquitum XIIa1 subtypu, který byl u masožravců popsán vůbec poprvé. Nebyla zjištěna korelace mezi kryptosporidiovými infekcemi a průjmovým onemocněním.
Prevalence and diversity of Cryptosporidium infecting fur animals
Keywords: Cryptosporidium; norci; lišky; činčily; mikroskopie; PCR; Cryptosporidium; minks; foxes; chinchillas; microscopy; PCR