Prostředí cestovního ruchu - zřícenina hradu Rýzmberk - Huberová, Romana (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním cílem této bakalářské práce je posouzení významu zříceniny hradu jako místa každodenní rekreace v zázemí malého města. Dílčími cíli práce je také zjistit vnímání jednotlivých prostorů místními obyvateli a zjištění konfliktního postavení atraktivit v okolí města. Důležitým krokem ke zpracování daného tématu bylo studium odborné literatury, regionální literatury a také práce s internetovými stránkami. Dalším krokem bylo provedení situační analýzy, jejíž součástí byla charakteristika prostoru a výčet okolních atraktivit. Nejdůležitější bylo získání primárních informací. Ty byly zjišťovány pomocí dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi obyvateli města Kdyně. Další zdroj primárních informací byly dva typy map, a to lynchovský typ mapy a gouldovský typ mapy.
Environment of tourism - the rest of the castle Rýzmberk
Keywords: zřícenina hradu; stálý obyvatel; rekreace; ruin of the castle; resident; recreation