Novinové titulky v současném francouzském tisku - textově lingvistická analýza - Hájková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je popsat a analyzovat postavení novinových titulků vzhledem k textu v současném francouzském tisku. Práce je rozdělena na dvě části- teoretickou a praktickou. V části teoretické jsou nejprve popsána specifika novinářského žánru a jeho normy. Následně je teoretická část zaměřena na novinové titulky samotné- jejich tvorbu a funkce. Poslední kapitola teoretické části je věnována textové lingvistice, zejména vysvětlení základních pojmů textové lingvistiky pro účely textové analýzy na úrovni dávkování informace (téma, réma, tematické posloupnosti). V části praktické je vypracován korpus novinových článků, který je následně analyzován.
Newspaper Headlines in the Present-day French Press - a Text Linguistic Analysis
Les titres d´articles dans la presse francaise contemporaine - analyse textuelle
Keywords: žurnalistika; novinový titulek; tematická posloupnost; odstavcové téma; journalism; headline; thematic succession; paragraph theme