Plodnost raka kamenáče v České republice - Brichcín, Jiří (Jihočeská univerzita, 2023)
Úspěšná reprodukce je jedním z hlavních předpokladů pro zachování druhu. Tato práce se zabývá plodností kriticky ohroženého raka kamenáče (Austropotamobius torrentium) na území České republiky. Tento druh čelí řadě hrozeb (zejména degradace habitatu, račí mor, znečištění vod), které mohou fatálně ovlivnit jeho populace. Hlubší poznání reprodukce tohoto druhu je důležité a může hrát významnou roli v jeho ochraně.
Fecundity of the stone crayfish in the Czech republic
Keywords: plodnost; rak kamenáč; Austropotamobius torrentium; snůška; vajíčka; fecundity; stone crayfish; Austropotamobius torrentium; clutch; eggs