Biologie, ekologie a uplatnění Plantago lanceolata v různých typech travních porostů. - Wortner, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou travních porostů, jejich rozdělením, obhospodařováním, ošetřením a výživou. Dále se zabývá výběrem druhů pro zakládání květnatých luk a pastevními směsmi. Stěžejním úkolem této práce je problematika jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata L.) jeho ekologie a zapojení v různých porostových typech. Soupisem druhů rodu Plantago a geografickým rozšířením tohoto rodu. Samostatná kapitola se věnuje popisu kořene, listu, stonku, plodu a květu jitrocele kopinatého a způsobem jeho opylení. V další části práce je popsána fenologie, a agrotechnická opatření pro pěstování jitrocele jeho sběr a sušení, dále pak kvalita píce a nutriční složení druhů jitrocelů. V následujících částech práce jsou popsány choroby a škůdci jitrocele. Poslední kapitola popisuje léčivé látky a využití jitrocele ve farmacii. Ve druhé části práce jsou pro dokreslení poznatků o výskytu Plantago lanceolata doplněny výsledky vlastního pozorování (tabulky a grafy) znázorňující zapojení P. lanceolata v různých typech travních porostů. V tabulkách a grafech je znázorněno druhové složení trav, bylin, jetelovin a jitrocele kopinatého v různých typech travních porostů a na různých lokalitách, s odlišným režimem využívání porostů (kosená, ponechaná ladem a spásaná).
Biology, ecology and representation of Plantago lanceolata in different stand types of permanent grasslands
Keywords: Trvalé travní porosty; obhospodařování; využívání; Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata L.); biologie a ekologie; pokryvnost; vyžití biomasy; Permanet grassland; management; exploation; Plantain plantain (Plantago lanceolata L.); Biology and Ecology; coverage; biomass using