Výskyt vankomycin-rezistentních enterokoků (VRE) v Nemocnici Tábor, a.s. - Nekolová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá výskytem vankomycin-rezistentních enterokoků v Nemocnici Tábor, a.s. V teoretické části bakalářské práce se vyskytují základní informace o rodu Enterococcus, vzniku antibiotické rezistence, možnostech diagnostiky vankomycin-rezistentních enterokoků a o sledování vývoje této rezistence. Obsahuje informace o infekcích spojených se zdravotní péčí a preventivních opatření. V praktické části je popsán laboratorní postup vyšetřování enterokoků, jejich identifikace, stanovení citlivostí k antimikrobiálním látkám a následné stanovení vankomycinové rezistence. Dále se v praktické části hodnotí získaná data o výskytu vankomycin-rezistentních enterokoků v Nemocnici Tábor, a.s. v časovém období od roku 2018 do roku 2021. Výskyt vankomycin-rezistentních enterokoků byl zhodnocen v rámci jednotlivých odděleních v Nemocnici Tábor, a.s., v rámci procentuálního zastoupení s ostatními enterokoky, v rámci výskytu a léčby klostridiové kolitidy vankomycinem. Zhodnocena byla i data celorepubliková. Tato práce je zaměřena na zodpovězení otázek, které se týkají zvýšeného nárůstu vankomycin-rezistentních enterokoků v posledních letech v Nemocnici Tábor, a.s. tak i plošně v rámci České republiky. Je rozebrána otázka týkající se zvýšeného výskytu vankomycin-rezistentních enterokoků v kontextu s léčbou klostridiové infekce, zda-li dochází ke stejnému stoupajícímu se trendu. V závěru práce je shrnut význam vankomycin-rezistentních enterokoků, jejich četnost výskytu dle stanovených cílů a výzkumných otázek, na které bylo odpovězeno.
Occurrence of vancomycin-resistant enterococci (VRE) in Tábor Hospital, a.s.
Keywords: Vankomycin-rezistentní enterokoky; VRE; rezistence; antibiotika; HAI; Enterococcus faecium; Vancomycin-resistant enterococci; VRE; resistance; antibiotics; HAI; Enterococcus faecium