Rané citové vazby - Jiráňová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá ranými citovými vazbami, analyzuje jejich vznik, vývoj a vliv na dospělého jedince. Autorka čerpá z poznatků anglického psychoanalytika Johna Bowlbyho, který je považován za zakladatele vztahové vazby. V práci je popsána historie vztahové vazby a prvky vazebného chování. Autorka dále charakterizuje rizikové faktory citové vazby, a to vnitřní i vnější. Z práce vyplývá, že citová vazba, která se utváří již v prenatálním období a později se stává stále pevnější, je obrovskou výhodou pro navázání bezkonfliktních vztahů v dospělosti.
Early attachment
Keywords: citová vazba; vazební chování; attachment; bezpečná vazba; rodiče; děti; dětství; dospělost; attachment; coupling behavior; secure attachment; parents; children; childhood; adulthood